Reklama

Reklama

Biała kiełbasa po wielkopolsku

Do produkcji kiełbasy białej parzonej należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej, jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski.

"Biała kiełbasa robiona jest z wieprzowiny. To mięso charakteryzuje się różowo-czerwoną barwą. Przy produkcji białej kiełbasy odstępuje się od soli peklującej. Dodaje się tylko zwykłą sól i dzięki temu w procesie parzenia uzyskujemy kiełbasę o jasnym, szarym zabarwieniu" - wyjaśniała w rozmowie z PAP Life dr Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Reklama

Do produkcji tego smakołyku, oprócz wieprzowiny najwyższej jakości, wykorzystuje się też jelito naturalne, czosnek i pieprz, czasami też majeranek. Ten ostatni składnik wyróżnia białą kiełbasę wielkopolską. W ubiegłym roku trafiła ona na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów.

"Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek" - podała Komisja Europejska.

Popularność kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej wzrosła w ostatnich latach i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. Może być podawana smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub grillowana. W Wielkopolsce serwowana jest w żurku. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje