Biedroneczki
Przygotuj muffinkowe biedronki.

Składniki
na 6 porcji
- 35 dag mąki
- 15 dag cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 175 ml mleka
- 150 ml oleju
- 15 dag truskawek
- sos truskawkowy
- łyżeczka żelatyny
- pół czekolady
Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek i pokrój.Mąkę przesiej przez sito do miski. Dosyp cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
Do drugiego naczynia wlej roztrzepane jajka, mleko i olej. Składniki wymieszaj, po czym połącz mokre z suchymi i zmiksuj.
Dołóż truskawki i delikatnie połącz.
Nałóż ciasto do muffinkowych foremek i wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 25 minut.
Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku i połącz z sosem truskawkowym. Gdy zacznie tężeć, polej nim wystudzone muffinki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią ciastka tak, by powstały słodkie biedronki.