Bigos z młodej kapusty

Sycący, konkretny i bardzo pożywny obiad, którzy można wyczarować w 30 minut z wykorzystaniem smakowitej młodej kapusty. Taki bigos smakuje wyjątkowo!

Syci na długo!
Syci na długo!INTERIA.PL

1. Podsmażamy na oleju na patelni cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy po chwili rozdrobniony czosnek, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz świeżego kopru.

2. Gdy filet się smaży, szatkujemy kapustę nożem, poszatkowaną wrzucamy do wysokiego garnka i zalewamy szklanką wody, gotujemy do miękkości. W trakcie sprawdzamy, czy jest woda w kapuście, jeśli wygotowała się, uzupełniamy. Gdy kapusta już zmięknie, wlewamy do niej zawartość patelni. Dusimy razem 2 minuty i dodajemy (celem zagęszczenia potrawy) mielone siemię lniane lub mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy potrawę ponownie. Posypujemy świeżym koprem lub lubczykiem. Możemy podawać z ziemniakami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas