Biszkopt z owocami
Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 100 g. masła
- 330ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukru pudru
- ok. 1 kg owoców najlepiej malin, truskawek lub borówek
Sposób przygotowania:
1. Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wlać gorący tłuszcz/olej i masło. Wszystko razem zmiksować.
2. Do przygotowanej formy wylać ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.30 min.
3. Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować.
4. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół - dodać bitą śmietanę i owoce.
5. Wierzch udekorować owocami i bitą śmietaną.