Błędy, które popełniasz gotując zupę pomidorową. Zobacz, co robisz źle
Zupę pomidorową zdecydowanie można uznać za jedną z ulubionych zup Polaków. Zazwyczaj jest przygotowywana na bazie rosołu z dnia poprzedniego, więc ugotowanie jej wcale nie jest trudnym zadaniem. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Oto błędy, które popełniamy, gotując zupę pomidorową.
Jak przygotować zupę pomidorową?
Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie pomidorówki. Można ją ugotować nie tylko w klasycznej wersji, czyli na rosole z wczorajszego dnia.
Wbrew pozorom przygotowanie zupy pomidorowej nie jest trudnym zadaniem. Do ugotowanego wcześniej bulionu wystarczy dodać koncentrat pomidorowy, a następnie śmietanę z łyżką mąki pszennej i szczyptą soli. Wszystko należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Poza tym wiele osób chętnie przygotowuje zupę pomidorową na bazie świeżych pomidorów.
Okazuje się jednak, że popełniamy błędy podczas przygotowywania zupy pomidorowej, a niektóre z nich mają ogromny wpływ na jej smak.
Błędy podczas gotowania zupy pomidorowej
Pierwszym błędem podczas przygotowywania zupy pomidorowej jest nieprzesmażanie pomidorów. Warto o tym pamiętać, ponieważ ten krok sprawia, że ich smak staje się intensywniejszy. Można to zrobić zarówno na oleju, jak i maśle.
Na smak zupy pomidorowej wpływ ma również cukier. Wiele osób o nim zapomina, a jest bardzo ważny. To za jego pomocą zupa nabiera słodko-kwaśnego smaku.
Innym błędem jest używanie śmietany, która nie jest zbyt tłusta. Najlepiej sięgnąć po tę, która zawiera 30 proc. tłuszczu. W takim przypadku mamy pewność, że śmietana się nie zwarzy.
Ponadto lepiej nie zapominać o dodaniu liści laurowych, bazylii oraz pietruszki. To właśnie te przyprawy mają spory wpływ nie tylko na smak, ale także wygląd naszej zupy. Poza tym warto pamiętać, by ryżu i makaronu nie gotować w zupie.
***
Zobacz także: