Tak rozpoznasz zioła marnej jakości. Unikaj podczas zakupów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Domowe napary ziołowe zadziałają, ale pod warunkiem, że zaopatrzysz się w dobrej jakości produkt
Domowe napary ziołowe zadziałają, ale pod warunkiem, że zaopatrzysz się w dobrej jakości produkt123RF/PICSEL

Lektura podczas zakupów, czyli czytanie etykiet

Przezroczyste opakowanie odpada

Nie kupuj kota w worku...

Jak ocenić jakość kupowanych ziół?

Jak przechowywać zioła w domu, by nie traciły właściwości?

Przechowuj zioła w domu w odpowiednich warunkach
Przechowuj zioła w domu w odpowiednich warunkach123RF/PICSEL
  • Odpowiedni pojemnik: Najlepszym rozwiązaniem są słoiki z ciemnego szkła wyposażone w hermetyczne zamknięcie. Nie stawiaj na tekturowe pudełka — zioła błyskawicznie zwietrzeją.
  • Miejsce przechowywania: Zioła należy umieścić w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Zbyt wysoka temperatura i ekspozycja na światło słoneczne mogą niszczyć ich właściwości lecznicze i pozbawiać je wyraźnego smaku oraz aromatu.
  • Nigdy nie przechowuj suszonych ziół w lodówce: W takich warunkach szybko stają się bezużyteczne.
  • Nie mieszaj różnych ziół: Każdy rodzaj powinien być przechowywany osobno, w celu zapobiegania mieszaniu się aromatów. Produkty mają też odmienne działanie, więc samodzielne tworzenie takich kombinacji może okazać się marnotrawstwem.
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria