Genialny patent na "wczorajsze ziemniaki"

Jesteś fanem ziemniaków i masz ochotę przygotować szybki posiłek po weekendzie? Nie znajdziesz lepiej lepszego patentu na sycący obiad. Przedstawiamy przepis na tłuczone ziemniaki z patelni.

Obłędny patent na wczorajsze ziemniaki. To danie robi furorę!
Obłędny patent na wczorajsze ziemniaki. To danie robi furorę!123RF/PICSEL

Tłuczone ziemniaki z patelni to niezwykle szybki patent na sycący obiad, ponieważ świetnie sprawdzą się również te, które zostały z weekendowego obiadu. Kiedyś uznawano to danie za niezbyt wyrafinowane, natomiast każdy, kto jest wielbicielem ziemniaków, z pewnością doceni ten prosty i sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 1 kg mącznych ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych dzień wcześniej
  • 150 g mąki, najlepiej 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła klarowanego lub dobrego oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego i dodaj tłuczone ziemniaki. Mogą być świeżo ugotowane, ale równie dobrze sprawdzą się te "wczorajsze". Następnie podsmaż je do zrumienienia.

2. Podgrzej resztę klarowanego masła na innej patelni i podsmaż obraną, posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta i lekko zarumieniona.

3. Chrupiące ziemniaki wymieszaj z zeszkloną cebulą. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem lub łyżką śmietany. Smacznego!

Tłuczone ziemniaki z patelni - sprawdzony patent na szybki posiłek

Choć nie jest to najtrudniejsze i najbardziej pożywne danie pod słońcem, to z pewnością jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Są dobrym wyborem, gdy za oknem wciąż jest chłodno, a my szukamy rozgrzewającego i sycącego posiłku.

***

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Sernik baskijskiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas