Blok limonkowy
Orzeźwiające ciasto

Składniki
- Ciasto:
- po 10 dag kruchych ciasteczek kakaowych i ciasteczek typu oreo
- 10 dag ciemnej czekolady, np. deserowej
- 10 dag masła + masło do posmarowania foremki
- Krem: 10 dag masła
- 3 jajka
- sok z 2 limonek
- skórka starta z 1 limonki
- 1 mały cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Dekoracja:
- 2 laski wanilii
- 2 limonki (w plasterkach)
Sposób przygotowania
1. Ciasto: 10 dag masła i czekoladę stop, odstaw do ostudzenia. Foremkę do tarty posmaruj masłem. Wstaw do lodówki. Ciastka pokrusz, połącz z czekoladą i masłem. Zmiksuj na gładką masę. Wylep nią przygotowaną foremkę, mocno dociśnij do brzegów i wstaw do lodówki.
2. Krem: jajka wyszoruj pod bieżącą wodą, polej wrzątkiem i wbij do miseczki. Miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą, tak by jej nie dotykała. Ubij jajka na puszystą masę, dodając stopniowo oba cukry. Masło włóż do rondelka, stop, dodaj sok i skórkę z limonki. Porcjami domieszaj masę jajeczną. Mieszaj krem, aż zgęstnieje. Wtedy zdejmij go z ognia i odstaw, by ostygł.
3. Ciasto wyjmij z foremki. Nałóż krem limonkowy. Wyrównaj wierzch, dekoracyjnie ułóż plasterki limonek i wanilię,wstaw do lodówki na 2 godziny.