Brownie idealne - wypiekaj powoli
Piecz je powoli, w niskiej temperaturze, zachowując czujność - to sekret udanego brownie. Jeden z typowych amerykańskich deserów, najlepiej smakuje na ciepło z gałką waniliowych lodów.
Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się je z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Pierwsze opublikowane przepisy pochodzą z 1904 roku. Receptury na brownie są bardzo proste, jednak sekret udanego wypieku to wyczucie i czujność. Zanim jednak oddamy się cukierniczej magii, warto zadbać o składniki wysokiej jakości, na co zwraca uwagę Kate Jenkins z Gower Cottage Brownies.
- Po pierwsze, jakość twoich składników: nie możesz sobie pozwolić na tanią czekoladę, czekolada belgijska o 70 proc. zawartości kakao jest niezbędna. Warto sięgnąć również po dobrej jakości masło i jajka - wyjaśnia na łamach "The Guardian".
- Brownie należy wyjąć z piekarnika, gdy ma lekką, delikatnie przypieczoną skórkę, ale nadal jest niewypieczone w środku - wyjaśnia. Chrupiący wierzch i delikatne, kremowe, rozpływające się w ustach wnętrze - to brownie idealne.
Jak przyznaje królowa kulinarnych show, Nigella Lawson, w przypadku brownie trzeba zachować czujność. - Sprawdzaj ciasto. Różnica między delikatnym brownie, a suchym ciastem, to kwestia kilku minut. Należy pamiętać, że ciasto wraz z ostygnięciem będzie delikatnie zastygać - wyjaśnia Lawson.
Trikiem Claire Ptak z piekarni Violet na brownie idealne jest właściwe mieszanie składników. "Ta chrupiąca skórka jest niczym delikatna beza. Taki efekt uzyskamy za sprawą odpowiedniego połączenia jajek i cukru. Masa powinna być właściwie ubita, zyskać objętość, ale nie za dużą, bo wtedy wyrośnie nam puszyste ciasto czekoladowe, a nie brownie" - wyjaśnia.
Kate Jenkins przypomina również, aby blacha do ciasta nie była zbyt głęboka. Najlepiej, żeby ciasto miało 5-6 centymetrów grubości. Całość można wzbogacić o różnorodne dodatki. Z brownie doskonale komponują się maliny, wiśnie, prażone, solone migdały, posiekane orzechy albo lekko słonawe masło orzechowe.