Brownie idealne - wypiekaj powoli

Piecz je powoli, w niskiej temperaturze, zachowując czujność - to sekret udanego brownie. Jeden z typowych amerykańskich deserów, najlepiej smakuje na ciepło z gałką waniliowych lodów.

Brownie należy wyjąć z piekarnika, gdy ma lekką, delikatnie przypieczoną skórkę
Brownie należy wyjąć z piekarnika, gdy ma lekką, delikatnie przypieczoną skórkę123RF/PICSEL

Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się je z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Pierwsze opublikowane przepisy pochodzą z 1904 roku. Receptury na brownie są bardzo proste, jednak sekret udanego wypieku to wyczucie i czujność. Zanim jednak oddamy się cukierniczej magii, warto zadbać o składniki wysokiej jakości, na co zwraca uwagę Kate Jenkins z Gower Cottage Brownies.

- Po pierwsze, jakość twoich składników: nie możesz sobie pozwolić na tanią czekoladę, czekolada belgijska o 70 proc. zawartości kakao jest niezbędna. Warto sięgnąć również po dobrej jakości masło i jajka - wyjaśnia na łamach "The Guardian".

- Brownie należy wyjąć z piekarnika, gdy ma lekką, delikatnie przypieczoną skórkę, ale nadal jest niewypieczone w środku - wyjaśnia. Chrupiący wierzch i delikatne, kremowe, rozpływające się w ustach wnętrze - to brownie idealne.

Jak przyznaje królowa kulinarnych show, Nigella Lawson, w przypadku brownie trzeba zachować czujność. - Sprawdzaj ciasto. Różnica między delikatnym brownie, a suchym ciastem, to kwestia kilku minut. Należy pamiętać, że ciasto wraz z ostygnięciem będzie delikatnie zastygać - wyjaśnia Lawson.

Trikiem Claire Ptak z piekarni Violet na brownie idealne jest właściwe mieszanie składników. "Ta chrupiąca skórka jest niczym delikatna beza. Taki efekt uzyskamy za sprawą odpowiedniego połączenia jajek i cukru. Masa powinna być właściwie ubita, zyskać objętość, ale nie za dużą, bo wtedy wyrośnie nam puszyste ciasto czekoladowe, a nie brownie" - wyjaśnia.

Kate Jenkins przypomina również, aby blacha do ciasta nie była zbyt głęboka. Najlepiej, żeby ciasto miało 5-6 centymetrów grubości. Całość można wzbogacić o różnorodne dodatki. Z brownie doskonale komponują się maliny, wiśnie, prażone, solone migdały, posiekane orzechy albo lekko słonawe masło orzechowe.

Przepis na bezglutenowe brownieInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas