Bułeczki kawowe
Bułeczki kawowe są doskonałym dodatkiem do małej czarnej, albo latte. Smak kawy jest wtedy bardziej intensywny, dzięki czemu pobudza do działania.
Składniki:
- 1 ½ filiżanki ciepłej kawy
- 1 ½ filiżanki mąki tortowej
- 1 filiżanka masła
- 6 jajek
- sól
Sposób przygotowania:
W ciepłej kawie rozpuszczamy masło, sól i mąkę. Podgrzewamy na lekkim ogniu do momentu uzyskania płynnej konsystencji.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka, jedno po drugim. Ubijamy tak, by uzyskać gęstą masę.
Blachę smarujemy masłem i układamy na niej porcje masy (każda wielkości łyżki).
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Po upływie wyznaczonego czasu skręcamy temperaturę i zostawiamy bułeczki w piekarniku na kolejne 20 min. Można podawać z kremem czekoladowym.