Bułeczki kawowe

Bułeczki kawowe są doskonałym dodatkiem do małej czarnej, albo latte. Smak kawy jest wtedy bardziej intensywny, dzięki czemu pobudza do działania.

Bułeczki kawowe wzmacniają smak kawy.
Bułeczki kawowe wzmacniają smak kawy. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 ½ filiżanki ciepłej kawy
  • 1 ½ filiżanki mąki tortowej
  • 1 filiżanka masła
  • 6 jajek
  • sól

Sposób przygotowania:

W ciepłej kawie rozpuszczamy masło, sól i mąkę. Podgrzewamy na lekkim ogniu do momentu uzyskania płynnej konsystencji.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka, jedno po drugim. Ubijamy tak, by uzyskać gęstą masę.

Blachę smarujemy masłem i układamy na niej porcje masy (każda wielkości łyżki).

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Po upływie wyznaczonego czasu skręcamy temperaturę i zostawiamy bułeczki w piekarniku na kolejne 20 min. Można podawać z kremem czekoladowym.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas