Reklama

Reklama

Burger z czerwonej soczewicy

Świetne wege burgery. Możesz je przygotować samodzielnie. Zobacz jakie to proste!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki ugotowanej łyżki kaszy kukurydzianej lub manny
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek,
  • papryka słodka, curry
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania



1. Soczewicę zalej wodą i gotuj 15 minut. Odcedź, zostawiając ok. 1/3 szklanki wody (na wypadek, gdyby masa była za gęsta). Lekko ostudź. Dodaj ugotowaną kaszę i zmiksuj. Wlej roztrzepane jajka i 2 łyżki oliwy, przypraw. Wymieszaj.
2. Z soczewicowej masy uformuj cztery kotleciki. Na reszcie oliwy smaż burgery ok. 3 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku.
3. Podawaj burgery w bułce, z sałatą,czerwoną cebulą, plastrem pomidora i sosem chilli.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje