Burger z czerwonej soczewicy
Świetne wege burgery. Możesz je przygotować samodzielnie. Zobacz jakie to proste!

Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 łyżki ugotowanej łyżki kaszy kukurydzianej lub manny
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek,
- papryka słodka, curry
- 4 łyżki oliwy
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Soczewicę zalej wodą i gotuj 15 minut. Odcedź, zostawiając ok. 1/3 szklanki wody (na wypadek, gdyby masa była za gęsta). Lekko ostudź. Dodaj ugotowaną kaszę i zmiksuj. Wlej roztrzepane jajka i 2 łyżki oliwy, przypraw. Wymieszaj.2. Z soczewicowej masy uformuj cztery kotleciki. Na reszcie oliwy smaż burgery ok. 3 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku.3. Podawaj burgery w bułce, z sałatą,czerwoną cebulą, plastrem pomidora i sosem chilli.