Cannelloni z ricottą i pieczarkami
To danie zachwyci domowników!
Sposób przygotowania
Na patelni podgrzać oliwę, dodać czosnek, po chwili wlać pomidory. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić.
Na patelni bez tłuszczu podsmażyć pieczarki aż wyparuje z nich woda (ok. 10-12 minut). Dodać masło i czosnek. Doprawić gałką muszkatołową. Po kilku minutach dodać ricottę. Dokładnie wymieszać.
Żaroodporną formę posmarować masłem, na dno wlać połowę sosu.
Makaron napełniać farszem. Ułożyć w formie, polać resztą sosu, posypać serem.
Całość można wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed upieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Makaron zapiekać ok. 20-30 minut. Wyjąć, kiedy będzie miękki.