Reklama

Reklama

Cannelloni z ricottą i pieczarkami

To danie zachwyci domowników!

Składniki - sos pomidorowy

  • puszka pomidorów (ok. 400 g)
  • ząbek czosnku rozdrobniony
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano

Składniki - farsz

  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 g sera ricotta
  • ok. 300 g (ok. 12 rurek) makaronu cannelloni przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • ok. 300 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

Na patelni podgrzać oliwę, dodać czosnek, po chwili wlać pomidory. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić.

Reklama

Na patelni bez tłuszczu podsmażyć pieczarki aż wyparuje z nich woda (ok. 10-12 minut). Dodać masło i czosnek. Doprawić gałką muszkatołową. Po kilku minutach dodać ricottę. Dokładnie wymieszać.

Żaroodporną formę posmarować masłem, na dno wlać połowę sosu.

Makaron napełniać farszem. Ułożyć w formie, polać resztą sosu, posypać serem.

Całość można wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed upieczeniem.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Makaron zapiekać ok. 20-30 minut. Wyjąć, kiedy będzie miękki.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje