Cannelloni z ricottą i pieczarkami
To danie zachwyci domowników!

Składniki
- sos pomidorowy
- puszka pomidorów (ok. 400 g)
- ząbek czosnku rozdrobniony
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki oregano
- farsz
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200 g sera ricotta
- ok. 300 g (ok. 12 rurek) makaronu cannelloni przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- ok. 300 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
Na patelni podgrzać oliwę, dodać czosnek, po chwili wlać pomidory. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić.
Na patelni bez tłuszczu podsmażyć pieczarki aż wyparuje z nich woda (ok. 10-12 minut). Dodać masło i czosnek. Doprawić gałką muszkatołową. Po kilku minutach dodać ricottę. Dokładnie wymieszać.
Żaroodporną formę posmarować masłem, na dno wlać połowę sosu.Makaron napełniać farszem. Ułożyć w formie, polać resztą sosu, posypać serem.
Całość można wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed upieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.Makaron zapiekać ok. 20-30 minut. Wyjąć, kiedy będzie miękki.