Chłodnik z burakami oraz czarną porzeczką
Najlepiej smakuje latem.
Składniki:
- 3 buraki
- czerwona cebula
- 2 cm imbiru
- 100 g czarnej porzeczki
- 2 szkl. zimnego bulionu warzywnego
- kostki lodu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- ogórek i jabłko (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Buraczki zagotuj w łupinach, a następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę (możesz je także upiec w folii aluminiowej w piekarniku i obrać - będą bardziej wartościowe).
2. Cebulę oraz imbir obierz i pokrój w kostkę. Czarną porzeczkę opłucz, przebierz, usuń ogonki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem. Wszystko zmiksuj. Zupę dobrze schłodź, a następnie przelej ją do szklanek. Dołóż kostki lodu, żeby trzymała dłużej chłód.
3. Chłodnik buraczkowo- -porzeczkowy przed podaniem udekoruj pokrojonymi w drobną kostkę ogórkiem oraz jabłkiem.