Reklama

Chłopski gar

Po chłopsku - znaczy do syta, treściwie i bardzo solidnie! Taką zupą fasolową naprawdę można się najeść, co więcej, z powodzeniem zastąpi dwa dania obiadowe. A jak smakuje!

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kiełbasy myśliwskiej
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 i 1/2 szklanki białej fasoli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1-2 golonki wieprzowe
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, w której moczyła się fasola.

2. Golonkę wkładamy do garnka z fasolą, dokładamy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek selera i pietruszkę. Zalewamy ok. 3 l wody i gotujemy, aż mięso stanie się miękkie.

3. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Dodajemy do gotującej się zupy.

4. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, myjemy i rozdrabniamy. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek wytapiamy na patelni, dodajemy posiekane cebule i ząbki czosnku oraz kiełbasę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, solimy. Gotujemy wszystko, aż ziemniaki i cebula zmiękną (ok. 20 min.), pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy