Chłopski gar

Po chłopsku - znaczy do syta, treściwie i bardzo solidnie! Taką zupą fasolową naprawdę można się najeść, co więcej, z powodzeniem zastąpi dwa dania obiadowe. A jak smakuje!

Smak, którego się nie zapomina!
Smak, którego się nie zapomina!123RF/PICSEL

1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, w której moczyła się fasola.

2. Golonkę wkładamy do garnka z fasolą, dokładamy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek selera i pietruszkę. Zalewamy ok. 3 l wody i gotujemy, aż mięso stanie się miękkie.

3. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Dodajemy do gotującej się zupy.

4. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, myjemy i rozdrabniamy. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek wytapiamy na patelni, dodajemy posiekane cebule i ząbki czosnku oraz kiełbasę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, solimy. Gotujemy wszystko, aż ziemniaki i cebula zmiękną (ok. 20 min.), pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas