Reklama

Reklama

Chłopski garnek

Przepis dla wszystkich, którzy kochają dania jednogarnkowe. Nie napracujesz się, a rodzina będzie zachwycona. Danie jest aromatyczne i niezwykle sycące. Po prostu palce lizać!

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • kawałek (150 g) selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pasternak
  • 100 g czerwonej soczewicy, 1 puszka czarnej fasoli, 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 kiełbaski z seitanu
  • garść posiekanej pokrzywy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchewki, pasternak, seler obrać, umyć i pokroić drobno. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

Reklama

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone warzywa, i mieszając, intensywnie smażyć ok. 5 minut.

Bulion podgrzać, doprawić. Wlać do warzyw, dodać soczewicę, pokrzywę. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone kiełbaski. Doprawić do smaku.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: dania wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje