Chłopski garnek
Przepis dla wszystkich, którzy kochają dania jednogarnkowe. Nie napracujesz się, a rodzina będzie zachwycona. Danie jest aromatyczne i niezwykle sycące. Po prostu palce lizać!

Składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 cebula
- kawałek (150 g) selera korzeniowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 pasternak
- 100 g czerwonej soczewicy, 1 puszka czarnej fasoli, 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 kiełbaski z seitanu
- garść posiekanej pokrzywy
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego
4 porcji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewki, pasternak, seler obrać, umyć i pokroić drobno. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone warzywa, i mieszając, intensywnie smażyć ok. 5 minut.
Bulion podgrzać, doprawić. Wlać do warzyw, dodać soczewicę, pokrzywę. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone kiełbaski. Doprawić do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":
