Chrupiące nuggetsy
Czas: około 25 minut. Porcja: 580 kcal.
Mięso z piersi kurczaka dokładnie umyj, pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, by pierś skruszała. Po wyjęciu osusz mięso, posól i oprósz pieprzem.
W osobnych miseczkach umieść roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. Płatki kukurydziane rozdrobnij w moździerzu lub włóż do foliowego woreczka, zawiąż, a potem rozgnieć wałkiem do ciasta. Dodaj do bułki tartej, dokładnie wymieszaj.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Porcje mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej z dodatkami. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na rumiano 5-10 minut.
Po wyjęciu chrupiące nuggetsy osącz z nadmiaru tłuszczu na bibule lub ręczniku kuchennym. Podawaj na stół z warzywami.