Chrupiące steki z kalafiora
Chrupiąca wersja wegetariańskich kotletów, które zasmakują nawet mięsożercom. Podany w ten sposób kalafior nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.
Sposób przygotowania:
Umytego kalafiora wrzuć w całości na osolony wrzątek. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj 5-8 minut. Wyjmij i odcedź.
Kiedy kalafior wystygnie, pokrój go w plastry grubości około 1 cm. Posyp z każdej strony solą i pieprzem.
W głębokim talerzu rozkłóć jajka, na drugi wymieszaj mąkę z bułką tartą i szczyptą curry.
Na patelni rozgrzej olej. Plastry kalafiora obtocz w jajku, a następnie w panierce. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.