Chrupiące steki z kalafiora

Chrupiąca wersja wegetariańskich kotletów, które zasmakują nawet mięsożercom. Podany w ten sposób kalafior nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.

Chrupiące steki z kalafiora
Chrupiące steki z kalafiora123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Umytego kalafiora wrzuć w całości na osolony wrzątek. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj 5-8 minut. Wyjmij i odcedź.

Kiedy kalafior wystygnie, pokrój go w plastry grubości około 1 cm. Posyp z każdej strony solą i pieprzem.

W głębokim talerzu rozkłóć jajka, na drugi wymieszaj mąkę z bułką tartą i szczyptą curry.

Na patelni rozgrzej olej. Plastry kalafiora obtocz w jajku, a następnie w panierce. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas