Reklama

Reklama

Chrupiące steki z kalafiora

Chrupiąca wersja wegetariańskich kotletów, które zasmakują nawet mięsożercom. Podany w ten sposób kalafior nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Umytego kalafiora wrzuć w całości na osolony wrzątek. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj 5-8 minut. Wyjmij i odcedź.

Reklama

Kiedy kalafior wystygnie, pokrój go w plastry grubości około 1 cm. Posyp z każdej strony solą i pieprzem.

W głębokim talerzu rozkłóć jajka, na drugi wymieszaj mąkę z bułką tartą i szczyptą curry.

Na patelni rozgrzej olej. Plastry kalafiora obtocz w jajku, a następnie w panierce. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Po usmażeniu wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dowiedz się więcej na temat: dania z kalafiora

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje