Ciasta warzywne
Smaczne i pożywne!

Czekoladowe z fasolą i burakiem
Składniki
- szklanka czerwonej fasoli
- 2 buraki
- 3 banany
- pół szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- przyprawa do piernika
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- cukier puder
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Fasolę namocz na noc, rano ugotuj w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotuj na parze. Fasolę, jeden burak, banany zmiksuj blenderem, dodaj cukier, jajka, kakao, przyprawę do piernika, olej i proszek do pieczenia. Zmiksuj. 2. Piecz ciasto 60 minut w temp. 180°C. Udekoruj je pokrojonym w paski burakiem i skórką cytrynową. Posyp cukrem pudrem.

Z marchewką i serowym kremem
Składniki
- 3/4 kostki masła
- szklanka cukru
- szklanka zmiksowanej marchwi
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do piernika
- krem
- 30 dag serka białego zmiksowanego
- opakowane sera ricotta
- 2 łyżki gęstej śmietany
- lukier
- szklanka cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- dodatkowo
- 2 duże marchewki
- łyżka miodu
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania
1. Masło roztop, dodaj cukier i marchew. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Miksując, dodaj żółtka. Ubij pianę z białek i soli. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszaj. Masy połącz, dodaj pianę, wymieszaj. Przełóż do tortownicy. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C. 2. Schłodzone ciasto przekrój. Składniki do kremu włóż do miski, zmiksuj. Składniki na lukier wymieszaj. Marchewki obierz, pokrój w długie plastry. Karmelizuj z dodatkiem miodu i masła. Nałóż krem, dekoruj lukrem i marchewką.