Ciasta warzywne
Smaczne i pożywne!
Czekoladowe z fasolą i burakiem
Sposób przygotowania
1. Fasolę namocz na noc, rano ugotuj w lekko osolonej wodzie. Buraki ugotuj na parze. Fasolę, jeden burak, banany zmiksuj blenderem, dodaj cukier, jajka, kakao, przyprawę do piernika, olej i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
2. Piecz ciasto 60 minut w temp. 180°C. Udekoruj je pokrojonym w paski burakiem i skórką cytrynową. Posyp cukrem pudrem.
Z marchewką i serowym kremem
Sposób przygotowania
1. Masło roztop, dodaj cukier i marchew. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Miksując, dodaj żółtka. Ubij pianę z białek i soli. Dodaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszaj. Masy połącz, dodaj pianę, wymieszaj. Przełóż do tortownicy. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.
2. Schłodzone ciasto przekrój. Składniki do kremu włóż do miski, zmiksuj. Składniki na lukier wymieszaj. Marchewki obierz, pokrój w długie plastry. Karmelizuj z dodatkiem miodu i masła. Nałóż krem, dekoruj lukrem i marchewką.