Ciasta warzywne
Urozmaicą nasz stały repertuar deserowy. Wypieki z dodatkiem warzyw zaskakują nową nutą smakową!

Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone
Składniki
- ciasto:
- 450 g świeżego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce i listki mięty do dekoracji
- margaryna do natłuszczenia formy
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarna z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Szpinak umyj, osusz i zblenduj. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewaj do niej olej, stale miksując. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj szpinak, mieszając. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz ok. 45 min. Ostudzone ciasto przekrój na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, mascarpone i ziarna wanilii. Wyłóż krem na blat ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim, lekko dociskając. Udekoruj ciasto owocami i listkami mięty.
Muffinki z cukinii

Składniki
- 1 szkl startej cukinii
- 1 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżka roztopionej margaryny + trochę do natłuszczenia foremek
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarniki do 180 stopni C. Cukinię posól, wymieszaj i odstaw. Odciśnij ją z soku. Połącz suche składniki. Osobno połącz jajka, maślankę, margarynę i cukinię. Masę dodaj do suchych składników. Ciasto przełóż do foremek natłuszczonych margaryną i piecz ok. 35 minut. Wyciągaj z foremek po ostudzeniu.
Tort marchewkowy z kremem o smaku pomarańczy

Składniki
- ciasto:
- 4 marchewki
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- margaryna do natłuszczenia tortownicy
- krem:
- 125 g serka kanapkowego, naturalnego
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Połącz suche składniki oprócz cukrów. Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, strumyczkiem wlewaj olej. Dodaj masę do suchych składników. Wymieszaj, by nie było grudek. Na koniec wmieszaj marchewkę i orzechy. Przelej całość do tortownicy natłuszczonej margaryną. Piecz 45 minut w temp. 180 stopni C (bez termoobiegu, do suchego patyczka).
Przygotuj krem: zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Ostudzone ciasto przekrój na trzy blaty, każdy posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim.