Reklama

Reklama

Ciasta warzywne

Urozmaicą nasz stały repertuar deserowy. Wypieki z dodatkiem warzyw zaskakują nową nutą smakową!

Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone

Czas przyrządzenia: 60 min

Składniki - ciasto:

  • 450 g świeżego szpinaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce i listki mięty do dekoracji
  • margaryna do natłuszczenia formy

Składniki - krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ziarna z 1 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Szpinak umyj, osusz i zblenduj. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewaj do niej olej, stale miksując. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj szpinak, mieszając. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz ok. 45 min. Ostudzone ciasto przekrój na pół tak, aby powstały dwa blaty.

Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, mascarpone i ziarna wanilii. Wyłóż krem na blat ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim, lekko dociskając. Udekoruj ciasto owocami i listkami mięty.

Reklama


Muffinki z cukinii

Czas przyrządzenia: 35 min

Składniki

  • 1 szkl startej cukinii
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżka roztopionej margaryny + trochę do natłuszczenia foremek

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarniki do 180 stopni C. Cukinię posól, wymieszaj i odstaw. Odciśnij ją z soku. Połącz suche składniki. Osobno połącz jajka, maślankę, margarynę i cukinię. Masę dodaj do suchych składników. Ciasto przełóż do foremek natłuszczonych margaryną i piecz ok. 35 minut. Wyciągaj z foremek po ostudzeniu.

Tort marchewkowy z kremem o smaku pomarańczy

Czas przyrządzenia: 35 min

Składniki - ciasto:

  • 4 marchewki
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • margaryna do natłuszczenia tortownicy

Składniki - krem:

  • 125 g serka kanapkowego, naturalnego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Połącz suche składniki oprócz cukrów. Marchewkę  zetrzyj na tarce na małych oczkach. Jajka ubij z cukrem  i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, strumyczkiem wlewaj olej. Dodaj masę do suchych składników. Wymieszaj, by nie było grudek. Na koniec wmieszaj marchewkę i orzechy. Przelej całość do tortownicy natłuszczonej margaryną. Piecz 45 minut w temp. 180 stopni C (bez termoobiegu, do suchego patyczka).

Przygotuj krem: zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Ostudzone ciasto przekrój na trzy blaty, każdy posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje