Tak ochronisz ogórki przed chorobami i szkodnikami. Będą rosły jak marzenie
Nierzadko zdarza się, że liście uprawianych w pocie czoła ogórków zaczynają przybierać niepokojący, żółty kolor. Nierzadko taka sytuacja jest spowodowana aktywnością szkodników – między innymi mszyc bądź przędziorków. Wówczas najlepiej jest zastosować domowej roboty oprysk z czosnku. Kiedy powinno się go używać i jak go zrobić? Odpowiadamy.

Spis treści:
Oprysk z czosnku na ogórki. Dlaczego warto go stosować?
Czosnek to aromatyczne warzywo powszechnie wykorzystywane w kuchni. Jest niezastąpionym składników wielu dań. Okazuje się jednak, że czosnek znajduje zastosowanie także w ogródku. Za jego pomocą da się zrobić znakomity oprysk, który odstraszy szkodniki zagrażające naszym roślinom - na przykład ogórkom. Czosnek zawiera substancje, które charakteryzują się dość ostrym zapachem. Ów aromat skutecznie odstrasza mszyce, przędziorki i inne owady atakujące rośliny. Bardzo często te niepożądane insekty są odpowiedzialne za żółknięcie liści ogórków.
Wykorzystanieoprysku z czosnku ma również inną zaletę. Rzeczone warzywo zawiera allicynę odznaczającą się silnym działaniem przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybiczym. Dzięki temu oprysk może ograniczyć ryzyko zaatakowania roślin przez różne choroby.
Kiedy stosować oprysk z czosnku na ogórki?
Oprysk z czosnku można stosować profilaktycznie, na przykład raz na tydzień. W ten sposób można zapobiec zagrożeniom ze strony szkodników oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. W sytuacji, gdy rośliny zostały już zaatakowane przez mszyce, przędziorki, mączliki czy wciornastki, oprysk należy stosować co 3-4 dni.
Warto pamiętać o tym, że istotna jest także pora dnia, w której stosujemy oprysk z czosnku. Najlepiej robić to późniejszym wieczorem. Zastosowanie oprysku rano mogłoby odstraszyć pożyteczne owady zapylające, takie jak pszczoły.

Jak zrobić oprysk z czosnku na ogórki?
Zrobienie oprysku z czosnku na ogórki nie jest skomplikowane. Z przygotowaniem domowego preparatu powinien poradzić sobie każdy domorosły ogrodnik. Najpierw należy zaopatrzyć się w 2-3 główki czosnku. Nie obieramy ich z łupin - wystarczy każdą główkę przekroić w pół i umieścić w garnku. Całość zalewamy 4 litrami wody i gotujemy przez około 30 minut.
Gotowy wywar należy odcedzić i ostudzić. Należy zaznaczyć, że nie możemy go jeszcze użyć jako oprysku. Najpierw trzeba go rozcieńczyć. Oprysk wykonujemy w proporcji 1:10, czyli 1 litr wywaru na 10 litrów wody. Jak już zostało wcześniej wspomniane, domowy preparat stosujemy mniej więcej co tydzień, a w czasie ataku szkodników - co 3-4 dni.