Ciasteczka bardzo orzechowe

Oto przepis na orzechowe ciasteczka, które nie tylko są pysznym deserem, ale też smakowitą przekąską. Wypróbuj koniecznie!

Udekoruj je takimi orzechami, jakie lubisz.
Udekoruj je takimi orzechami, jakie lubisz. 123RF/PICSEL

Składnik:

  • 200 g masła
  • 130 g drobnego brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g drobno posiekanych migdałów
  • kilka całych migdałów i połówek orzecha włoskiego

Sposób przygotowania:

Posiekane orzechy zmieszajcie i uprażcie na suchej patelni przez około 10 minut, aż się pięknie zezłocą. Do miski wrzućcie masło i wsypcie brązowy cukier.

Teraz potrzebny będzie mikser. Na średnich obrotach miksujcie masło z cukrem przez około 3 minuty - masło powinno zrobić się puchate i jaśniejsze.

Następnie dodajcie jedno żółtko z dużego jajka i znów zmiksujcie.

Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i solą, i na wolnych obrotach miksera połączcie je z maślaną masą. Na koniec wsypcie pięknie pachnące, uprażone orzechy (ostudzone!) i wszystko dokładnie wymieszajcie.

Gotową ciasteczkową masę wstawcie na 15 minut do lodówki a w tym czasie nagrzejcie piekarnik do 160°C.

Małe porcje schłodzonego ciasta nakładajcie na blachę, na której wcześniej rozłóżcie papier do pieczenia, w odległości około 5 cm od siebie.

Do tego celu najlepsza okazała się łyżka do wykrajania kulek z melona - z jednej płaskiej łyżki powstawały ciasteczka o średnicy 5 cm.

Na wierzchu każdej kulki połóżcie cały migdał lub połówkę orzecha włoskiego i lekko dociśnijcie. Ciasteczka powinny piec się przez 11-12 minut.

Po wyjęciu z piekarnika poczekajcie aż ostygną, wtedy łatwo będzie je zdjąć z blachy. Ciasteczka są najlepsze świeże - 1- 2-dniowe.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas