Ciasteczka bardzo orzechowe
Oto przepis na orzechowe ciasteczka, które nie tylko są pysznym deserem, ale też smakowitą przekąską. Wypróbuj koniecznie!
Składnik:
- 200 g masła
- 130 g drobnego brązowego cukru
- 1 żółtko
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 50 g drobno posiekanych migdałów
- kilka całych migdałów i połówek orzecha włoskiego
Sposób przygotowania:
Posiekane orzechy zmieszajcie i uprażcie na suchej patelni przez około 10 minut, aż się pięknie zezłocą. Do miski wrzućcie masło i wsypcie brązowy cukier.
Teraz potrzebny będzie mikser. Na średnich obrotach miksujcie masło z cukrem przez około 3 minuty - masło powinno zrobić się puchate i jaśniejsze.
Następnie dodajcie jedno żółtko z dużego jajka i znów zmiksujcie.
Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i solą, i na wolnych obrotach miksera połączcie je z maślaną masą. Na koniec wsypcie pięknie pachnące, uprażone orzechy (ostudzone!) i wszystko dokładnie wymieszajcie.
Gotową ciasteczkową masę wstawcie na 15 minut do lodówki a w tym czasie nagrzejcie piekarnik do 160°C.
Małe porcje schłodzonego ciasta nakładajcie na blachę, na której wcześniej rozłóżcie papier do pieczenia, w odległości około 5 cm od siebie.
Do tego celu najlepsza okazała się łyżka do wykrajania kulek z melona - z jednej płaskiej łyżki powstawały ciasteczka o średnicy 5 cm.
Na wierzchu każdej kulki połóżcie cały migdał lub połówkę orzecha włoskiego i lekko dociśnijcie. Ciasteczka powinny piec się przez 11-12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika poczekajcie aż ostygną, wtedy łatwo będzie je zdjąć z blachy. Ciasteczka są najlepsze świeże - 1- 2-dniowe.