Ciasteczkowe prezenty
Deser od serca.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 25 dag konfitury wiśniowej
- cukier puder do posypania
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj nożem z mąką. Dodaj przesiany cukier puder, sól, żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wytnij z niego serca. W połowie ciastek wytnij w środku mniejsze serca.
3. Na pełne serca nałóż łyżeczkę konfitury, przykryj kawałkiem ciasta z wyciętym sercem w środku. Brzegi zlep widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180˚C. Wyjmij, wystudź. Cukier puder wymieszaj z cynamonem, posyp ciastka.