Ciasteczkowe prezenty

Deser od serca.

Ciasteczka wiśniowe smakują nie tylko dzieciom
Ciasteczka wiśniowe smakują nie tylko dzieciom123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 25 dag konfitury wiśniowej
  • cukier puder do posypania
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Masło posiekaj nożem z mąką. Dodaj przesiany cukier puder, sól, żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.

2. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, wytnij z niego serca. W połowie ciastek wytnij w środku mniejsze serca.

3. Na pełne serca nałóż łyżeczkę konfitury, przykryj kawałkiem ciasta z wyciętym sercem w środku. Brzegi zlep widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180˚C. Wyjmij, wystudź. Cukier puder wymieszaj z cynamonem, posyp ciastka.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas