Ciastka bezglutenowe
Adaś do 2 roku życia nie jadł żadnych słodyczy, nawet nie wiedział co to czekolada. Niestety w ostatnim czasie poznał zbyt wiele słodkich smaków i zaczął się upominać o ciasteczko czy wafelka. Postanowiłam być sprytniejsza i jeśli już coś musi jeść, niech to będą w miarę zdrowe słodycze, bez cukru i białej mąki - pisze Maja, autorka bloga BeMam.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (mogą być zwykłe, ale wtedy ciastka nie będą bezglutenowe)
- ½ szklanki orzechów włoskich lub pekane
- ½ szklanki słonecznika
- ½ szklanki śliwek
- 1 szklanka daktyli
- 2 banany
- 2 łyżki kakao
- 2 jaja
- opcjonalnie 1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Krok 1: Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
Krok 2: Wszystkie składniki, poza płatkami, dokładnie blendujemy/ miksujemy.
Krok 3: Po zblendowaniu wszystkich składników, dodajemy do nich płatki owsiane i wszystko razem starannie mieszamy na jednolitą masę. Masę pozostawiamy w misce na ok. 20 minut.
Krok 4: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze wykładamy łyżką ciastka (ja używam do tego małej metalowej obręczy - dzięki temu wychodzą równe).
Krok 5: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180° C, pieczemy 20 minut. I gotowe