Ciastka bezglutenowe

Adaś do 2 roku życia nie jadł żadnych słodyczy, nawet nie wiedział co to czekolada. Niestety w ostatnim czasie poznał zbyt wiele słodkich smaków i zaczął się upominać o ciasteczko czy wafelka. Postanowiłam być sprytniejsza i jeśli już coś musi jeść, niech to będą w miarę zdrowe słodycze, bez cukru i białej mąki - pisze Maja, autorka bloga BeMam.

Takie ciasteczka bezglutenowe są naprawdę pyszne
Takie ciasteczka bezglutenowe są naprawdę pyszne BeMam

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (mogą być zwykłe, ale wtedy ciastka nie będą bezglutenowe)
  • ½ szklanki orzechów włoskich lub pekane
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki śliwek
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jaja
  • opcjonalnie 1-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Krok 1: Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 15-20 minut.

Krok 2: Wszystkie składniki, poza płatkami, dokładnie blendujemy/ miksujemy.

Krok 3: Po zblendowaniu wszystkich składników, dodajemy do nich płatki owsiane i wszystko razem starannie mieszamy na jednolitą masę. Masę pozostawiamy w misce na ok. 20 minut.

Krok 4: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze wykładamy łyżką ciastka (ja używam do tego małej metalowej obręczy - dzięki temu wychodzą równe).

Krok 5: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180° C, pieczemy 20 minut. I gotowe

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas