Ciastka owsiane z błonnikiem gryczanym
Jest źródłem wielu cennych przeciwutleniaczy, cechuje go wysoka zawartość błonnika, a jednocześnie niski poziom węglowodanów. Ekologiczny błonnik gryczany, bo o nim mowa, można dodawać m.in. do kefirów, jogurtów, czy pieczywa.

Składniki
- 100g płatków owsianych
- 1 jajko
- 40 g owoców suszonej żurawiny
- 1 łyżka ekologicznego błonnika gryczanego (np. Look Food, wyróżnionego znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- 2 łyżki ksylitolu (np. Look Food)
- 2 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej (np. Look Food)
- 3 płaskie łyżki ekologicznego oleju kokosowego (np. Look Food)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy przy pomocy łyżki lub miksera. Z powstałej masy lepimy kulki, następnie spłaszczamy je i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.