Ciastko tiramisu

Klasyczny smak!

Tiramisu
Tiramisu123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag + 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki marmolady ananasowej
  • po 20 dag mielonego twarogu i serka mascarpone
  • 15 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml mocnego naparu kawy
  • 60 ml likieru migdałowego
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z 10 dag cukru. Wsyp obie mąki i proszek. Domieszaj ubite białka. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 175°C. Wystudź.

2. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż marmoladą, ułóż na spodzie blachy. Oba sery połącz z 10 dag cukru i 30 ml likieru. Dodaj ubitą śmietanę. Żelatynę namocz i rozpuść. Połowę masy połącz z 1/2 żelatyny. Rozsmaruj na spodzie. Schładzaj godzinę.

3. Pozostały likier wymieszaj z kawą i resztą cukru. Na stężałej masie połóż trzeci biszkopt. Skrop ponczem. Resztę masy połącz z pozostałą żelatyną. Wyłóż na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Oprósz kakao.

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas