Ciastko tiramisu
Klasyczny smak!
Składniki:
- 4 jajka
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag + 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki marmolady ananasowej
- po 20 dag mielonego twarogu i serka mascarpone
- 15 dag śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml mocnego naparu kawy
- 60 ml likieru migdałowego
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z 10 dag cukru. Wsyp obie mąki i proszek. Domieszaj ubite białka. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 175°C. Wystudź.
2. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż marmoladą, ułóż na spodzie blachy. Oba sery połącz z 10 dag cukru i 30 ml likieru. Dodaj ubitą śmietanę. Żelatynę namocz i rozpuść. Połowę masy połącz z 1/2 żelatyny. Rozsmaruj na spodzie. Schładzaj godzinę.
3. Pozostały likier wymieszaj z kawą i resztą cukru. Na stężałej masie połóż trzeci biszkopt. Skrop ponczem. Resztę masy połącz z pozostałą żelatyną. Wyłóż na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Oprósz kakao.