Ciasto brzoskwiniowe z sosem czekoladowym
Brzoskwinie mają intensywny smak i zapach. Zatopione w cieście i polane sosem czekoladowym są prawdziwą rozkoszą podniebienia.
Składniki:
Ciasto:
- 4 brzoskwinie
- 6 moreli
- 2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
- cynamon
- 3 łyżki masła
- cukier
- cukier waniliowy
- wiórka kokosowe
Sos czekoladowy:
- 1 torebka budyniu bezglutenowego o smaku czekoladowym
- ½ tabliczki czekolady mlecznej
- 1 żółtko
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie i morele obrać, pokroić na drobne kostki, usmażyć na maśle z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła, posypać 1 szklanką bułki tartej, nałożyć część smażonych brzoskwiń, znów posypać bułką i nałożyć resztę brzoskwiń, ich wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C, przez ½ godziny.
Gdy wiórka się przyrumienią, wyciągnąć naczynie i wystudzić. Przygotować sos czekoladowy. Masę budyniowa przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając w trakcie miksowania żółtko. Ugotować, ciągle mieszając, aby się nie przypalił., gdy nieco ostygnie, dodać słodką śmietankę.
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszać ze śmietanką. Pokroić czekoladę lub zetrzeć na grubej tarce, dodać do ostudzonego sosu. Ciasto po wystygnięciu polać sosem czekoladowym.