Reklama

Reklama

Ciasto brzoskwiniowe z sosem czekoladowym

Brzoskwinie mają intensywny smak i zapach. Zatopione w cieście i polane sosem czekoladowym są prawdziwą rozkoszą podniebienia.

Składniki:


Ciasto:

  • 4 brzoskwinie
  • 6 moreli
  • 2 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • cynamon
  • 3 łyżki masła
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • wiórka kokosowe

Reklama



Sos czekoladowy:


  • 1 torebka budyniu bezglutenowego o smaku czekoladowym
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Brzoskwinie i morele obrać, pokroić na drobne kostki, usmażyć na maśle z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła, posypać 1 szklanką bułki tartej, nałożyć część smażonych brzoskwiń, znów posypać bułką i nałożyć resztę brzoskwiń, ich wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C, przez ½ godziny.

Gdy wiórka się przyrumienią, wyciągnąć naczynie i wystudzić. Przygotować sos czekoladowy. Masę budyniowa przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając w trakcie miksowania żółtko. Ugotować, ciągle mieszając, aby się nie przypalił., gdy nieco ostygnie, dodać słodką śmietankę.

Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszać ze śmietanką. Pokroić czekoladę lub zetrzeć na grubej tarce, dodać do ostudzonego sosu. Ciasto po wystygnięciu polać sosem czekoladowym.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje