Ciasto cynamonowe z dużymi rodzynkami
Łatwe do zrobienia – bez trudu upiecze je nawet początkująca gospodyni!

Składniki
- 700 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g masła
- 250 g brązowego cukru
- 350 g dużych rodzynek
- skórka pomarańczowa otarta z 2 pomarańczy
- 12 łyżek soku pomarańczowego
- 12 łyżek mleka
- 4 jajka
Sposób przygotowania
1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedź. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, dodaj masło i wyrabiaj do momentu, aż powstaną grudki przypominające piasek.2. Następnie dodaj cukier, cynamon, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszaj.3. Jajka roztrzep z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste, ale wilgotne.4. Ciasto przełóż do kilku keksówek lub do jednej większej formy 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz około 35-40 minut w temperaturze 180°C (sprawdź też patyczkiem – wbij go w ciasto i zobacz, czy jest całkiem suchy i czysty).5. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź je na kratce.