Ciasto cynamonowe z dużymi rodzynkami

Łatwe do zrobienia – bez trudu upiecze je nawet początkująca gospodyni!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedź. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, dodaj masło i wyrabiaj do momentu, aż powstaną grudki przypominające piasek.
2. Następnie dodaj cukier, cynamon, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszaj.
3. Jajka roztrzep z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste, ale wilgotne.
4. Ciasto przełóż do kilku keksówek lub do jednej większej formy 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz około 35-40 minut w temperaturze 180°C (sprawdź też patyczkiem – wbij go w ciasto i zobacz, czy jest całkiem suchy i czysty).
5. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź je na kratce.

Zmysłowe smaki: Sernik na zimno z truskawkamiInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas