Składniki na ok. 12 porcji: - 75 dag jagód, - 15 dag mąki, - 1/2 szklanki cukru, - 1 szklanka mleka, - 8 dag masła (roztopionego), - 8 dag drożdży, - 2 żółtka, - 2 łyżki cukru pudru, sól. Na kruszonkę: - 20 dag mąki, - 1/2 kostki masła, - 10 dag cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć w misce. Dodać lekko podgrzane mleko, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego już rozczynu dodać cukier, żółtka, sól, masło oraz pozostałą mąkę. Starannie wyrabiać przez ok.10 minut. Na dokładnie wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłożyć ciasto. Pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Na cieście rozprowadzić jagody. Zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto. Placek piec w średnio rozgrzanym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru. Jeszcze ciepły posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 50 minut