Składniki: - 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (po 50 g), - 250 g czerwonej porzeczki, - 2 łyżki dżemu porzeczkowego, - 2 białka, - 120 g cukru Przygotowanie: Ciasto odstawić na 15 minut, aby odtajało. Po 2 płaty układać jeden na drugim i rozwałkować na 2 pasy o wymiarach (15x25 cm). Ciasto ułożyć na wyłożonej papierem blasze i wstawić do piekarnika (225 st. C) na ok. 10 minut. Po 5 minutach przykryć pergaminem. Ciasto nieco przestudzić, powierzchnię podociskać palcami, tak aby wyrównać powierzchnię. Posmarować dżemem porzeczkowym. Białko ubić na sztywną pianę, dosypując cukier. Wmieszać porzeczki i ułożyć na cieście. Piec kolejne 15 minut w temp. 200 st. C. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal