Ciasto jagodowa poezja
Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 20 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag mielonych migdałów, jajko, 2 żółtka, 30 dag miękkiego masła lub margaryny, szczypta soli. Na krem: 40 dag gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 8 dag cukru, budyń śmietankowy, 50 dag jagód, 30 dag tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy lub papier do pieczenia.
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej wprost na stolnicę lub blat, dodaj cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, szczyptę soli i wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj jajko, oba żółtka oraz miękkie masło. Zagnieć gładkie, spójne ciasto, przykryj je ściereczką i odłóż na kwadrans.
Przygotuj krem. Do miski przełóż śmietanę oraz twaróg i utrzyj je na gładko. Następnie dodawaj po jednym jajku, cukier oraz proszek budyniowy, wymieszaj. Na koniec dodaj 2/3 jagód i delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Dużą blachę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno oraz boki blachy wylep przygotowanym ciastem. Na to wylej masę serowo-jagodową. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 175° C. Po ok. 30 minutach pieczenia ostrożnie wysuń je z piekarnika, wierzch posyp pozostałymi jagodami i piecz kolejne 30 minut. 5. Gdy ciasto ostygnie, posyp je obficie cukrem pudrem lub polej lukrem. Podawaj je z gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub owocowych oraz kleksem bitej śmietany.