Ciasto makowo-gruszkowe

Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniała kompozycja smakowa. Ciasto jest idealne na jesień.

Ciasto udekoruj bakaliami
Ciasto udekoruj bakaliami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 dag margaryny
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
  • płatki migdałowe do posypania
  • lukier

Przygotowanie:

Margarynę stop, ostudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy i mielony mak.

Wlej margarynę, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub zmiksuj na wolnych obrotach.

Tortownicę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Wierzchy ponacinaj, ułóż na cieście płaską stroną. Piecz ok. 45 min w 180°C. Polukruj, posyp bakaliami.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas