Ciasto makowo-gruszkowe
Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniała kompozycja smakowa. Ciasto jest idealne na jesień.
Składniki:
- 10 dag margaryny
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- szklanka mielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki mielonego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 gruszki
- płatki migdałowe do posypania
- lukier
Przygotowanie:
Margarynę stop, ostudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy i mielony mak.
Wlej margarynę, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub zmiksuj na wolnych obrotach.
Tortownicę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Wierzchy ponacinaj, ułóż na cieście płaską stroną. Piecz ok. 45 min w 180°C. Polukruj, posyp bakaliami.