Ciasto orzechowe z budyniem

Przepis nadesłała Ola.

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 150 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Warstwa orzechowa:

- 250 g orzechów włoskich,
- 75 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki miodu
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
<

b>Masa budyniowa:

- 3 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 g masła,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
Przekładaniec jest bardzo smaczny, no i pamiętać musimy o tym, że ciasto miodowe wymaga przynajmniej dobowego leżakowania w chłodnym miejscu .

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas