Które orzechy i pestki mają największą zawartość białka? Katarzyna Bosacka wyjaśnia
Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w kwestii świadomych zakupów i zdrowego jedzenia. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się rozmaitymi wskazówkami w tym temacie. Tym razem wzięła pod lupę orzechy i pestki, a konkretnie wątek: które z nich mają największą zawartość białka.

"Które orzechy i pestki mają największą zawartość białka w 100 g? Spieszę z odpowiedzią w najnowszej rolce" - napisała w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka.
Spis treści:
Które orzechy i pestki mają największą zawartość białka? Bosacka wyjaśnia
Jakie wnioski? Oto co przekazała ekspertka.
"Pestki i orzechy z największą zawartością białka w 100 gramach. Proszę bardzo. Pistacje, oczywiście łuskane na równi z migdałami. 20 gramów białka w 100 gramach. Dużo, prawda? Pestki słonecznika to 24 gramy, orzeszki ziemne: 25 gramów" - przekazała w nagraniu.
Zwycięzcą okazały się jednak pestki dyni.
"Zwycięzcy niepokonani. Najwięcej białka mają pestki dyni - aż 34 gramy w 100 gramach" - powiedziała Katarzyna Bosacka.
Zobacz również:
- Zamiast botoksu – dynia. Oto olej, który odmładza w naturalny sposób
- Są niezwykle zdrowe i mają wiele zastosowań w kuchni. Włącz do diety, a zadbasz o serce
- "Zielone złoto" w płynie. Napędzi do działania serce, wątrobę i nerki
- Zawierają bogactwo witamin, ale nie każdy może je jeść. Zobacz, czy należysz do tej grupy
Pestki dyni i ich wpływ na zdrowie. Dlaczego działają korzystnie?
Dlaczego warto jeść pestki dyni? Zawierają spore ilości potasu, magnezu i cynku, który wzmacnia włosy i paznokcie, jak i przyspiesza gojenie się ran. Pestki są również bogate w witaminę B3, czyli niacynę mającą wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Pestki dyni zawierają dużą ilość tłuszczu roślinnego - 46 proc. Przeważają w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, chodzi przede wszystkim o kwas linolowy, który "w organizmie człowieka jest potrzebny do tworzenia kwasu γ-linolenowego".
Dlaczego jest on tak ważny? Jego brak może powodować suchość skóry i utratę jej elastyczności. A to przyspiesza powstawanie zmarszczek. Oprócz tego prowadzi to do trudniejszego procesu gojenia pęknięć naskórka.
Pestki dyni to również odpowiednia przekąska dla osób chorujących na cukrzycę. Mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 10. Co ważne, łączone z warzywami czy owocami będą hamować wyrzut glukozy i insuliny po posiłku.

Oprócz tego pestki dyni przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cholesterolu, pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów i dużą zawartość magnezu i potasu pozytywnie wpływają na układ krążenia. Pestki dyni są też bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.
***