Ciasto orzechowe z kremem jajecznym
Pyszne makaronikowe ciasto.
Składniki:
- 5 jaj
- 200 g cukru pudru
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka skrobi
- 200 g śmietany kremówki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka fixu do śmietany
Przygotowanie:
Jaja rozdzielić, żółtka odstawić w chłodne miejsce. Białka ubić na sztywna pianę, dodając cukier puder. Wmieszać orzechy. Nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (26 cm) wyrównać. Piec 20 minut w 175 st. C.
Żółtka wymieszać ze skrobią. 100 g śmietany zagotować z cukrem, dodać żółtka i cały czas mieszając, zagotować. Do ciepłego kremu wmieszać masło i nałożyć na ciasto (ostudzone).
Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Ubić pozostałą śmietanę, dodając fix. Łyżki zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie wycinać z nimi ze śmietany "jajka". Można dekorować czerwonym pisakiem cukrowym.