Ciasto „Ptasie mleczko”
Nie masz pomysłu na wyjątkowy deser? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu. Tak zrobione ptasie mleczko smakuje doskonale.
Składniki:
- 50 dag gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 37,5 dag cukru
- 12,5 dag mąki
- 20 dag śmietany kremówki
- tłuszcz i mąka do formy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 dag serka mascarpone
- 75 dag mielonego twarogu
- 85 ml soku cytrynowego
- 1 fiolka waniliowego zapachu do ciasta
- 100 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 3-4 duże banany (70 dag)
- wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania:
1. Zetrzeć 10 dag czekolady. Jajka ubić z 17,5 dag cukru. Dosypać mąkę. Dodać śmietanę oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Blachę (37x32 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Spęczniałą rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzeć z mascarpone i 20 dag cukru. Dodać 75 ml soku z cytryny, zapach waniliowy i kawę. Połączyć z żelatyną. Przekroić ciasto wzdłuż i przełożyć 1/2 kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. Stopić pozostałą czekoladę. Obrać banany, pokroić w plasterki, skropić resztą soku cytrynowego.
3. Ciasto pokroić na porcje. Na każdej ułożyć po kilka plasterków bananów. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami czekoladowymi.