Reklama

Reklama

Ciasto „Ptasie mleczko”

Nie masz pomysłu na wyjątkowy deser? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu. Tak zrobione ptasie mleczko smakuje doskonale.

Składniki:


  • 50 dag gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 37,5 dag cukru
  • 12,5 dag mąki
  • 20 dag śmietany kremówki
  • tłuszcz i mąka do formy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag serka mascarpone
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 85 ml soku cytrynowego
  • 1 fiolka waniliowego zapachu do ciasta
  • 100 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
  • 3-4 duże banany (70 dag)
  • wiórki czekoladowe

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Zetrzeć 10 dag czekolady. Jajka ubić z 17,5 dag cukru. Dosypać mąkę. Dodać śmietanę oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Blachę (37x32 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.

2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Spęczniałą rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzeć z mascarpone i 20 dag cukru. Dodać 75 ml soku z cytryny, zapach waniliowy i kawę. Połączyć z żelatyną. Przekroić ciasto wzdłuż i przełożyć 1/2 kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. Stopić pozostałą czekoladę. Obrać banany, pokroić w plasterki, skropić resztą soku cytrynowego.

3. Ciasto pokroić na porcje. Na każdej ułożyć po kilka plasterków bananów. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami czekoladowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje