Ciasto wiśniowe
Pycha.

Składniki:
Ciasto: - 25 dag mąki,- 7 dag cukru pudru, - 13 dag zimnego masła, - 1 jajko, - szczypta soli, - 1 kg wiśni, - 0,5 l soku wiśniowego, - 3 łyżki żelatyny, - 1 kg sera homogenizowanego waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Zagnieść z jajkiem szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, nakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min., przestudzić. Wiśnie umyć, osuszyć, oszypułkować, część zostawić do dekoracji. Sok wiśniowy zagotować, rozprowadzić w nim połowę żelatyny i włożyć wiśnie, odstawić do ostygnięcia. Jak będzie się już ścinał, wylać na przestudzone kruche ciasto. Wstawić do lodówki aby zastygły. Serek waniliowy połączyć z rozpuszczoną w minimalnej ilości pozostałą żelatyną i wylać na wiśnie. Wstawić do lodówki na min. 1 h. Podawać udekorowane pozostawionymi wiśniami. Czas przygotowania 2 h.30 min. Przepis na 10 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!