Ciasto z agrestem
Bardzo łatwe!
Składniki:
- 750 g agrestu
- 250 g masła
- 250 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Skórka starta z 1 cytryny
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 200 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75-100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny utrzeć. Kolejno dodawać jajka. Wlać mleko i dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Ciasto nałożyć na posmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia (33x39 cm). Na ciasto wysypać agrest (umyty i oczyszczony z szypułek). Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) na 35 minut. Po ok. 15 minutach posypać płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną.