Co dodać do racuchów zamiast drożdży, żeby wyszły pulchne?

Poznaj sprawdzony przepis na racuchy bez drożdży
Poznaj sprawdzony przepis na racuchy bez drożdży123RF/PICSEL

Co dodać do racuchów zamiast drożdży?

Batatowa piramidka - nietypowe placki na obiadInteria KulinariaInteria Kulinaria

Składniki na racuchy bez drożdży:

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Zrób pyszne racuszki z jabłkami bez drożdży!
Zrób pyszne racuszki z jabłkami bez drożdży!123RF/PICSEL
  1. Białka należy oddzielić od żółtek i wstawić je do lodówki. Żółtka wrzucamy do miski i dodajemy mleko, a następnie wszystko mieszamy.
  2. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy, by odpoczęło.
  3. Obieramy jabłka ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy je do ciasta i mieszamy łyżką.
  4. Ubijamy białka z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość.
  5. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy racuszki z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?