Co dodać do racuchów zamiast drożdży, żeby wyszły pulchne?

Puszyste racuchy mają wielu fanów, którzy zajadają się nimi ze smakiem. Do gustu przypadają szczególnie dzieciom, ale i dorośli chętnie po nie sięgają. Najczęściej podawane są z jabłkami i oprószone cukrem pudrem, ale można je przygotować na różne sposoby. Zwykle do racuchów dodaje się drożdże, ale co zrobić, gdy nie mamy ich w kuchni? Jak się okazuje, spokojnie można je pominąć. Jak zrobić racuchy bez drożdży, by wyszły pulchne?

Poznaj sprawdzony przepis na racuchy bez drożdży
Poznaj sprawdzony przepis na racuchy bez drożdży123RF/PICSEL

Co dodać do racuchów zamiast drożdży?

Pyszne i słodkie racuchy - czy to same, czy z jabłkami - to idealny sposób na szybki obiad lub podwieczorek. Najlepiej, gdy wyjdą idealnie puszyste. Zwykle dodaje się do nich w tym celu drożdże, ale można się obyć bez tego składnika. Jeśli nie mamy ich pod ręką, możemy zrobić racuchy bez nich, wykorzystując do tego składniki, które z pewnością mamy w domu.

Aby racuszki wyszły pulchne, wystarczy ubić jajka z cukrem. Dzięki temu powstanie puszysta masa, którą należy dodać do ciasta. Placuszki wyjdą puszyste jak chmurka.

Batatowa piramidka - nietypowe placki na obiadInteria Kulinaria

Składniki na racuchy bez drożdży:

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Zrób pyszne racuszki z jabłkami bez drożdży!
Zrób pyszne racuszki z jabłkami bez drożdży!123RF/PICSEL
  1. Białka należy oddzielić od żółtek i wstawić je do lodówki. Żółtka wrzucamy do miski i dodajemy mleko, a następnie wszystko mieszamy.
  2. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy, by odpoczęło.
  3. Obieramy jabłka ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy je do ciasta i mieszamy łyżką.
  4. Ubijamy białka z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość.
  5. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy racuszki z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.

Racuchy najlepiej układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Można je podawać posypane cukrem pudrem lub polane miodem czy syropem klonowym. Tak przygotowane racuchy będą idealnie puszyste.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas