Comber jagnięcy

Comber jagnięcy czyścimy z błon, następnie okładamy rozmarynem, czosnkiem, oliwą i gotujemy.

Składniki na 1 porcję:

Reklama

  • Comber jagnięcy 200g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Rozmaryn 2 gałązki
  • Groszek cukrowy 30g
  • Mini cukinia   30g
  • Młoda marchewka zwykła  30g
  • Młoda marchewka żółta 30g
  • Groszek zielony  120g
  • Cebula 20g
  • Mięta 2 g
  • Świeży ogórek  50g
  • Grzybki shimaji  10g
  • Masło 50g
  • Oliwa 20ml

Sposób przygotowania:
Comber jagnięcy czyścimy z błon, następnie okładamy rozmarynem, czosnkiem, oliwą i gotujemy. Odkładamy do lodówki na 2 h. W międzyczasie marchewki gotujemy przez 3 min i studzimy w lodowatej wodzie, a groszek cukrowy gotujemy przez 30 sekund i też studzimy. Obieramy zielonego ogórka, kroimy w słupki, a następnie opalamy z jednej strony. 20 g groszku parzymy wrzątkiem, a następnie łuskamy, zachowujemy tylko środki. Cebulę siekamy i dusimy na maśle, dodajemy groszek i szybko miksujemy. Następnie dodajemy miętę i szykujemy puree. Mięso obsmażmy na oleju z czosnkiem i rozmarynem i pieczmy w piecu nagrzanym do temperatury 160⁰C przez 5 min. Następnie restujemy przez 5 min (dajemy mięsu odpocząć). Purée nakładamy na talerz, a warzywa odgrzewamy na maśle w rondelku. Kiedy warzywa się podgrzeją, układamy je na purée, a na końcu nakładamy mięso. I gotowe.
Przepis przygotował szef kuchni Zamku Topacz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje