Cordon Blue z ogórkiem
Chrupiące i soczyste kotleciki.
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj je z jednej strony solą wymieszaną z majerankiem - dzięki temu kotlety będą miękkie. Odłóż do lodówki.
2. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Wymieszaj go z czosnkiem. Korniszony drobniutko posiekaj. Jajka roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Dopraw je szczyptą soli i pieprzu. Mąkę i buł- kę wsyp na osobne talerze.
3. Plastry mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Ułóż je na blacie tak, by strona z przyprawami była na górze. Na każdym kotlecie rozłóż po plasterku szynki. Posyp startym serem wymieszanym z ogórkami. Złóż na połowy - kotleciki możesz spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzej po łyżce oleju i masła - tłuszcz nie będzie pryskał. Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w jajkach i w bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, po 5 min z każdej strony. Wyjmij wykałaczki i od razu podawaj. Jako dodatek polecamy chrupiącą sałatkę z ugotowanych ziemniaków, z kwaszonymi ogórkami i jabłkami. Składniki pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z posiekanym koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym.