Reklama

Reklama

Cukinia z farszem

W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!

Mięsne łódeczki

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Smaż je 5 minut. Dodaj keczup, sos sojowy i bulion. Przypraw pieprzem. Duś pod przykryciem 30 minut. Odkryj, smaż dalej, aż wyparuje płyn. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz je 5 minut w 180ºC. Potem wydrąż środki. Napełnij mięsną masą. Przykryj plasterkami mozzarelli. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z przecierem. Polej tym cukinie. Piecz je jeszcze 20 minut w temp. 180 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje