Cukinia z farszem
W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!
Mięsne łódeczki
Sposób przygotowania
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Smaż je 5 minut. Dodaj keczup, sos sojowy i bulion. Przypraw pieprzem. Duś pod przykryciem 30 minut. Odkryj, smaż dalej, aż wyparuje płyn. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz je 5 minut w 180ºC. Potem wydrąż środki. Napełnij mięsną masą. Przykryj plasterkami mozzarelli. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z przecierem. Polej tym cukinie. Piecz je jeszcze 20 minut w temp. 180 st. C.
Kolby z pęczakiem
Sposób przygotowania
Cukinie umyj, odetnij końce, potem każdą przetnij w poprzek na pół. Wydrąż środki, pozostawiając od spodu i przy brzegach po ok. 1 cm miąższu. Włóż do wrzącej wody. Gotuj ok. 5 minut. Kaszę opłucz, osącz, wsyp do wrzątku, posól. Gotuj 20 minut. Cebulę obierz, posiekaj, por pokrój w plasterki, marchewki oczyść, zetrzyj. Warzywa duś 5 minut na oleju. Papryki potnij w kostkę, dodaj do warzyw i duś 5 minut. Połącz z kaszą, serem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem. Cukinie napełnij farszem. Ustaw je w żaroodpornej formie. Pomidory pokrój w plasterki. Rozłóż je na nadzianych cukiniach. Skrop oliwą. Zapiekaj 35 minut w 200ºC. Udekoruj, np. ziołami.