Cytrynowe naleśniki

Na pierwszy rzut oka przepis na ciasto jest bardzo tradycyjny, ale sekretem okazuje się cytrusowy dodatek. Dzięki niemu placki smakują, pachną i wyglądają lepiej. Idealne ze słodkim nadzieniem.

Dzięki tej recepturze zawsze są rumiane i aromatyczne
Dzięki tej recepturze zawsze są rumiane i aromatyczne123RF/PICSEL

Do misy wsyp suche składniki: mąkę, szczyptę soli i kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Dodaj wodę oraz maślankę, a następnie zmiksuj na gładką masę. Opcjonalnie także łyżkę oleju rzepakowego oraz odrobinę kurkumy, aby nadać naleśnikom bardziej intensywny kolor.

Cytrynę przelej wrzątkiem, a jej skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub wykorzystując specjalny skrobak do cytrusów. Dodaj do ciasta wraz z dwoma łyżkami świeżo wyciśniętego soku. Jeszcze raz przemieszaj i odstaw na 15 minut.

Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką, możesz posmarować ją kroplą oleju roślinnego. Podawaj ze słodkim twarogiem lub dżemem.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***
Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas