Cytrynowe naleśniki
Na pierwszy rzut oka przepis na ciasto jest bardzo tradycyjny, ale sekretem okazuje się cytrusowy dodatek. Dzięki niemu placki smakują, pachną i wyglądają lepiej. Idealne ze słodkim nadzieniem.
Do misy wsyp suche składniki: mąkę, szczyptę soli i kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Dodaj wodę oraz maślankę, a następnie zmiksuj na gładką masę. Opcjonalnie także łyżkę oleju rzepakowego oraz odrobinę kurkumy, aby nadać naleśnikom bardziej intensywny kolor.
Cytrynę przelej wrzątkiem, a jej skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub wykorzystując specjalny skrobak do cytrusów. Dodaj do ciasta wraz z dwoma łyżkami świeżo wyciśniętego soku. Jeszcze raz przemieszaj i odstaw na 15 minut.
Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką, możesz posmarować ją kroplą oleju roślinnego. Podawaj ze słodkim twarogiem lub dżemem.
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program
***
Zobacz także: