Czas na wyśmienite melony
Melon z plastrami surowej szynki to ulubiona letnia przekąska Włochów. W pierwszych dniach lipca można kupić najlepsze w tym roku, najbardziej soczyste i aromatyczne melony- podkreślają specjaliści i wyjaśniają, że to zasługa ostatniej fali upałów.
Eksperci na łamach włoskiej prasy zauważają, że na rynek trafiła ogromna liczba nadzwyczajnej jakości melonów. Ocenia się, że są one jedne z najlepszych w ostatnich dziesięciu latach. Co więcej, są też wyjątkowo tanie; można je kupić nawet w cenie 1 euro za kilogram. Te pochodzące ze specjalnych upraw kosztują do 2,5 euro.
Leżą na wszystkich straganach z warzywami i owocami na targach. Klienci wybierając opukują je i przede wszystkim wąchają, by wybrać te najbardziej pachnące. Warto też powiedzieć sprzedawcy, czy chce się zjeść melona od razu, czy też następnego dnia. Ten natychmiast do podania, a więc doskonale dojrzały musi mieć miękkie "bieguny"; warto ich dotknąć, by to sprawdzić.
Melony uprawiane są niemal w całych Włoszech, od okolic Wenecji po Sycylię; obecnie wszędzie pod gołym niebem, co sprawia, że pachną słońcem. Te najlepsze mają intensywnie pomarańczowy miąższ, mocny aromat i wręcz ociekają sokiem.
Są ci, którzy twierdzą, że lepsze są odmiany o nierównej, chropowatej skórze. Są też zwolennicy melonów o skórze gładkiej, które ostatnio uważane są za szlachetniejsze.
Bardzo słodkie, ale bez zapachu są zielone melony o bardzo jasnym miąższu. To ten kolor najbardziej przypomina o tym, że są to warzywa, "kuzyni" ogórka.
Zimą dostępne są żółte odmiany, znacznie mniej popularniejsze i uznane za jakościowo gorsze od letnich gatunków.(PAP Life)