Czekoladowa rolada
Przygotowana z puszystego biszkopta, aż rozpływa się w ustach.
Składniki:
CIASTO:
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 łyżek ciemnego kakao
- torebka budyniu czekoladowego
KREM:
- 250 ml kremówki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 25 dag miękkiego twarogu
- 5 łyżek cukru pudru
- 20 dag truskawek
- 5 dag wiórków czekoladowych
- 5 truskawek
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, a białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Obie masy delikatnie połącz i ostrożnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem budyniowym i kakao.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C około 15 minut. Po upieczeniu oprósz wierzch mąką tortową. Potem obróć na czysty papier, a gdy ciasto wystygnie, delikatnie zdejmij papier.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem i ubitą śmietaną. Dwie trzecie kremu rozsmaruj na upieczonym biszkopcie. Truskawki pokrój w plastry i rozłóż je na kremie. Unosząc brzeg papieru do góry, zwiń roladę. Owiń ją papierem i wstaw do lodówki do stężenia.
Odwiń papier i wierzch rolady posmaruj kremem (trochę zostaw do dekoracji). Obsyp ją wiórkami czekoladowymi i pokrój w grubsze plastry. Na każdą porcję wyciśnij szprycką ozdobny kopczyk i udekoruj plasterkami truskawek.