Czekoladowa rolada

Przygotowana z puszystego biszkopta, aż rozpływa się w ustach.

Rolada
Rolada123RF/PICSEL

Składniki:

CIASTO:

  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • torebka budyniu czekoladowego

KREM:

  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 25 dag miękkiego twarogu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 20 dag truskawek
  • 5 dag wiórków czekoladowych
  • 5 truskawek

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, a białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Obie masy delikatnie połącz i ostrożnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem budyniowym i kakao.

Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C około 15 minut. Po upieczeniu oprósz wierzch mąką tortową. Potem obróć na czysty papier, a gdy ciasto wystygnie, delikatnie zdejmij papier.

Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno. Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem i ubitą śmietaną. Dwie trzecie kremu rozsmaruj na upieczonym biszkopcie. Truskawki pokrój w plastry i rozłóż je na kremie. Unosząc brzeg papieru do góry, zwiń roladę. Owiń ją papierem i wstaw do lodówki do stężenia.

Odwiń papier i wierzch rolady posmaruj kremem (trochę zostaw do dekoracji). Obsyp ją wiórkami czekoladowymi i pokrój w grubsze plastry. Na każdą porcję wyciśnij szprycką ozdobny kopczyk i udekoruj plasterkami truskawek.