Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Sposób przygotowania
Do dużej miski wlej podgrzane mleko (do około 40 stopni C). Wsyp połowę cukru, pokrusz drożdże i wymieszaj ze szklanką mąki. Odstaw do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. W drugiej misce połącz resztę mąki z kakao. Do lekko wyrośniętego ciasta dodaj roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Zagnieć ciasto. Gdy osiągnie jednolitą masę, dodaj drobno posiekaną czekoladę. Ugniataj dalej i uformuj kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj, następnie rozwałkowuj je, podsypując mąką. Przełóż do formy. Na cieście ułóż przecięte na pół truskawki i odstaw do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posyp kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę umieść w jednym naczyniu i wyrabiaj lekko palcami. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej). Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.