Reklama

Reklama

Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie

O jego leczniczych właściwościach pisał Konfucjusz, a malowidła przedstawiające tę roślinę znajdują się na ścianach piramidy Cheopsa. Niedźwiedzi, skalny, zwyczajny – czosnek nie tylko dodaje potrawom wyrazistego, intensywnego smaku, ale ma również niezwykle pozytywny wpływ na odporność organizmu. Z okazji Dnia Czosnku przygotowaliśmy dla was kilka ciekawostek i smakowite przepisy z tą wyrazistą rośliną w roli głównej.

Czosnek pojawia się w naszych kuchniach pod różnymi postaciami - subtelnych przypraw, dodatków do sosów lub też jako główny składnik konkretnych dań, np. zup. Wydaje się, że od kilku miesięcy chętniej komponujemy go z najróżniejszymi potrawami. Nic w tym dziwnego! W końcu czosnek ma właściwości prozdrowotne i korzystnie wpływa na odporność organizmu. Co więcej, przez wielu traktowany jest jako naturalny "antybiotyk".

Niedźwiedzi czy zwyczajny

Istnieje kilka rodzajów jadalnego czosnku. Najpopularniejszą odmianą jest czosnek zwyczajny, którego rośliny osiągają wysokość nawet 150 centymetrów. W jednej cebuli znajduje się przeważnie od 4 do sześciu ząbków. Drugą bardzo dobrze znaną odmianą jest czosnek niedźwiedzi, który bardzo często stosowany jest jako sucha przyprawa. Oba gatunki działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo - warto o tym pamiętać w okresach, w których narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Korzystanie z dobroczynnych właściwości czosnku nie jest trudne - w końcu istnieje wiele możliwości wkomponowania go do dań obiadowych oraz przekąsek.

Reklama

Masło czosnkowe i chlebki naan

Jednym ze smacznych i popularnych rozwiązań jest wypiekanie pieczywa czosnkowego, które posłuży nam za przekąskę lub dodatek do dań głównych. Rumiane, czosnkowe chlebki naan świetnie sprawdzą się z daniami z kuchni indyjskiej oraz wszelkimi daniami z ryżu lub z sałatkami. Z kolei aromatyczne masło czosnkowe świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa, a bardzo ciekawą propozycją jest podanie go z proziakami, czyli z mącznymi placuszkami, wywodzącymi się z Podkarpacia.

Czosnek w zupie andaluzyjskiej

Wielbiciele wyszukanych i bardziej finezyjnych dań nie mogą czuć się zawiedzeni. Istnieje wiele receptur na przepyszne, zdrowe i aromatyczne czosnkowe kremy. Z kolei zupą, która sprawdzi się nawet w cieplejsze miesiące jest andaluzyjska zimna zupa czosnkowa z dodatkiem migdałów. 

Czosnkowe chlebki

Składniki

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 60 g mleka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić ją wewnątrz piekarnika, aby się nagrzała.
2.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3.  Dodać mąkę, mleko, jogurt, jajko i sól, wymieszać 15 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 równych części (ok. 60 g każda), następnie rozwałkować na cienkie, okrągłe chlebki (Ø ok. 15 cm, grubość 1-2 mm).
4.  4 chlebki naan ostrożnie położyć na gorącą blachę piekarnika, piec 3-4 min, aż powstaną charakterystyczne "wybrzuszenia", a chlebki zaczną się rumienić. W ten sam sposób upiec pozostałe 4 chlebki.
5.  Czosnkowe chlebki naan podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę lub dodatek do potraw.

Wskazówka

· Nie należy przedłużać czasu pieczenia, ponieważ chlebki staną się twarde i suche.

· Gorące chlebki naan można posmarować masłem i podawać jako dodatek do indyjskich potraw. Można je również zabrać na piknik i podawać z dipami lub pastami (np. sosem jajecznym z tej kolekcji).

· Chlebki naan można upiec, wykorzystując kamień do pieczenia pizzy. Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika, rozgrzać i bezpośrednio na nim kłaść chlebki. Czas pieczenia chlebków na kamieniu do pizzy to ok. 2 min. 

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić ją wewnątrz piekarnika, aby się nagrzała.
2.  Posiekać czosnek i przełożyć do naczynia.
3.  Dodać do niego mąkę, mleko, jogurt, jajko i sól, a następnie bardzo dobrze wymieszać. Z powstałej masy wyrobić, wyjąć je na oprószony mąką blat i podzielić na 8 równych części (ok. 60 g każda), następnie rozwałkować na cienkie, okrągłe chlebki (Ø ok. 15 cm, grubość 1-2 mm).
4.  4 chlebki naan ostrożnie położyć na gorącą blachę piekarnika, piec 3-4 min, aż powstaną charakterystyczne "wybrzuszenia", a chlebki zaczną się rumienić. W ten sam sposób upiec pozostałe 4 chlebki.
5.  Czosnkowe chlebki naan podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę lub dodatek do potraw.

Proziaki z masłem czosnkowym

Składniki - masło czosnkowe

  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ¼-½ łyżeczki soli

Składniki - proziaki

  • 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 400 g kefiru lub 400 g zsiadłego mleka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Masło czosnkowe
1.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2.  Dodać masło i sól, wymieszać 15 s/obr. 3. Masło czosnkowe przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Proziaki
3.  Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać kefir, sodę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat i podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szerokiej szklanki (Ø 8 cm) wykrawać okrągłe placki.
4.  Proziaki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony.
5.  Proziaki podawać na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego.

Wskazówka

· Zamiast wykrawać szklanką krążki, można podzielić ciasto nożem na kwadraty (8 x 8 cm).

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Masło czosnkowe
1.  Posiekać czosnek.
2.  Dodać masło i sól, wymieszać przy użyciu urządzenia miksującego. Masło czosnkowe przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Proziaki
3.  Do naczynia wsypać mąkę, dodać kefir, sodę, cukier i sól, wyrobić, a następnie wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć je na obficie oprószony mąką blat i podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szerokiej szklanki (Ø 8 cm) wykrawać okrągłe placki.
4.  Proziaki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony.
5.  Proziaki podawać na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje