Reklama

Reklama

Czosnkowe polędwiczki

Doskonały smak i niezwykły aromat.

Składniki

  • Polędwiczki (po ok. 30 dag każda)
  • 5-6 plasterków wędzonego boczku
  • 10 dag tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół prowansalskich, lubczyku i bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • olej
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji

1. Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Lekko zbij tłuczkiem i natrzyj solą. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce. Czosnek umyj, przekrój w poprzek na pół, skrop oliwą, posyp oregano. Zawiń w folię aluminiową i piecz w 160°C przez 40 minut. Odwiń ostrożnie z folii. Upieczony miąższ z ząbków czosnku wymieszaj z serem, szczypiorkiem i ziołami.

2. Polędwiczki owiń boczkiem. Pastą czosnkową posmaruj wierzch jednej polędwiczki, przykryj drugą. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Krótko obsmaż na oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej 1/4 szkl. wody, włóż listki laurowe i ziele. Posyp utłuczonym pieprzem. Piecz 20-30 minut w 190°C, podlewając powstającym sosem. Przed podaniem pokrój polędwiczki w plastry, udekoruj.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje