Czosnkowe polędwiczki
Doskonały smak i niezwykły aromat.

Składniki
- Polędwiczki (po ok. 30 dag każda)
- 5-6 plasterków wędzonego boczku
- 10 dag tartego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
- po 1 łyżeczce suszonych ziół prowansalskich, lubczyku i bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- olej
- gałązki świeżych ziół do dekoracji
1. Polędwiczki umyj i oczyść z błonek. Lekko zbij tłuczkiem i natrzyj solą. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce. Czosnek umyj, przekrój w poprzek na pół, skrop oliwą, posyp oregano. Zawiń w folię aluminiową i piecz w 160°C przez 40 minut. Odwiń ostrożnie z folii. Upieczony miąższ z ząbków czosnku wymieszaj z serem, szczypiorkiem i ziołami.2. Polędwiczki owiń boczkiem. Pastą czosnkową posmaruj wierzch jednej polędwiczki, przykryj drugą. Obwiąż bawełnianym sznurkiem. Krótko obsmaż na oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej 1/4 szkl. wody, włóż listki laurowe i ziele. Posyp utłuczonym pieprzem. Piecz 20-30 minut w 190°C, podlewając powstającym sosem. Przed podaniem pokrój polędwiczki w plastry, udekoruj.