Niedoceniane warzywo. Pogromca toksyn i zbędnych kilogramów
Pyszna i zdrowa, ale wciąż niedoceniana. Kalarepa to dość niepozorne warzywo o cennych dla zdrowia właściwościach. Do tego jest niskokaloryczna i wspomaga przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto uwzględnić ją w diecie?

Pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kalarepa, chociaż niepozorna, skrywa w sobie wiele cennych dla zdrowia właściwości. To odmiana kapusty warzywnej - w Polsce najczęściej występuje odmiana o zielonych lub fioletowych łodygach. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Spis treści:
Jak można przyrządzić kalarepę?
W zbilansowanej diecie zalecane jest, by dziennie spożywać 400-500 gramów warzyw i owoców (z przewagą tych drugich). Nic nie stoi na przeszkodzie, by to menu uzupełnić również o kalarepę. Ma delikatny smak i chrupiący miąższ, dzięki czemu na jej bazie można przygotować dość sporo dań. Częścią jadalną jest łodyga, która z wyglądu przypomina rzepę oraz liście.
Kalarepa gotowana może być składnikiem zup warzywnych lub zupy krem z nią w roli głównej. Warzywo sprawdzi się też jako samodzielne puree lub z dodatkiem puree ziemniaczanego. Można też spróbować pieczonej kalarepy z farszem.
Najlepiej wybierać warzywa małej lub średniej wielkości o sztywnych, zielonych liściach. Dobra kalarepa powinna być cięższa niż sugeruje jej rozmiar.

Na zdrowie, czyli właściwości kalarepy
Kalarepa jest dobrym źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz karotenoidów. Co ciekawe, zjedzenie średniej wielkości kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Oprócz tego warzywo zawiera wapń, potas, magnez i żelazo. Jest również źródłem związków takich jak izotiocyjaniany i sulforafan. To grupa związków naturalnie występujących w warzywach kapustnych, które wykazują działanie przeciwutleniające.
Jeść można nie tylko łodygę, ale i liście zawierających wiele składników odżywczych. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby borykające się z anemią, ponieważ zawierają duże ilości żelaza. Liście są również pomocne w przypadku oczyszczania organizmu - ze względu na zawartość chlorofilu wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu w wątrobie. Oprócz tego regulują perystaltykę jelit i hamują stany zapalne.
Zobacz również:
- Przepis na idealne szparagi według Katarzyny Bosackiej. Będą "w punkt"
- Polacy rzadko sięgają po niego w warzywniaku. Jest skarbnicą zdrowia
- Syci na długo i wspomaga odchudzanie. Cztery smakowite przepisy na bazie serka wiejskiego
- Alternatywa dla placków ziemniaczanych. Seniorzy powinni się nimi zajadać
Zawarte w warzywie witaminy mają pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego i nerwowego. Warto dodać, że w kalarepie znajduje się też luteina, która ma pozytywny wpływ na wzrok.
Kalarepa a odchudzanie
Kalarepa ma niski indeks glikemiczny (IG=20), dlatego w diecie mogą ją uwzględnić cukrzycy. Ze względu na to, że jest niskokaloryczna, będzie dobrym wyborem dla osób chcących zrzucić nadprogramowe kilogramy. 100 g surowej kalarepy ma tylko 27 kcal, a gotowanej tylko 2 kcal więcej. Warzywo jest też bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości i wspomaga redukcję wagi.

Kto nie powinien jeść kalarepy?
Kalarepa jest jednym z najzdrowszych warzyw. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Powinny jej unikać osoby będące na diecie wątrobowej. Surowa kalarepa może też powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak zaparcia czy wzdęcia, dlatego alternatywą w tym przypadku jest gotowanie warzywa na parze. Przesadzać z ilością kalarepy nie powinny też osoby z niedoczynnością tarczycy.