Czy jedzenie tuńczyka z puszki jest bezpieczne?
Tuńczyk to ryba, którą możemy spotkać na całym świecie. Jest świetnym dodatkiem do makaronów, past i sałatek. Tuńczyk w puszce jest najbardziej dostępną formą w jakiej możemy kupić tę rybę. Ale czy to rozsądnie jeść ją codziennie? Odpowiedź znajdziesz w artykule.
Dietetycy nie mają nic przeciwko tuńczykowi, lecz nie umieściliby by tej ryby w codziennej diecie. Ich obawy wiążą się z zawartością rtęci i ciężkich metali, znajdujących się we wnętrzu ryby. Tuńczyk to ryba, która migruje. Potrafi przepłynąć długi dystans przez oceany skażone ciężkimi metalami i rtęcią.
Ryby te wchłaniają rtęć, która nie zniknie nawet po obróbce termicznej. Negatywny wpływ rtęci na ludzki organizm zależy od indywidualnych predyspozycji każdego z nas np. masy ciała, zdrowia i uwarunkowań genetycznych.
Ile tuńczyka powinnyśmy jeść?
Dla przykładu w 100g tuńczyka możemy znaleźć od 10-45 mikrogramów rtęci. Małe dzieci, poniżej 6 lat oraz kobiety w ciąży mogą spożywać 85g tuńczyka na danie, trzy razy w miesiącu. Dzieci powyżej lat 6 i dorośli, taką porcję mogą spożywać raz na tydzień.