Dania, które zaskoczą cię smakiem
Nudzi cię powtarzanie tych samych potraw? Przedstawiamy proste, niecodzienne przepisy na smaczne posiłki!
Muffiny serowe z szynką
Sposób przygotowania
1. Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sól, pieprz, oregano i chilli. Do drugiej wbij jajka, roztrzep. Wlej mleko i olej. Dodaj posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, startą na tarce marchewkę i ser żółty. Dodaj mąkę z przyprawami, wymieszaj widelcem. Zrumień posiekaną cebulę i szynkę. Ostudź, dodaj do ciasta. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą wypełnij ciastem.
2. Paprykę pokrój i włóż do babeczek. Posyp żółtym serem. Piecz 25 minut w temp. 190°C. Awokado pokrój, skrop sokiem, posyp twarogiem.
Pieczone ziemniaczki
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, przekrój wzdłuż na duże plastry. Osusz i wrzucaj na gorący olej, smażąc ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Serek topiony wymieszaj z curry, posmaruj nim plastry ziemniaków. Posyp boczkiem i zielonym groszkiem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorem, podawaj ze śmietaną.
Krewetki i jarzyny w tempurze
Sposób przygotowania
1. Krewetki obierz z pancerzyków, natnij w poprzek i rozciągnij. Cukinie, bakłażan i cebulę pokrój. Wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Wlej nieco zimnej wody i dodaj lód. Cały czas mieszając, dolewaj wodę do mąki, by powstało ciasto o konsystencji śmietany.
2. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Warzywa maczaj od razu w tempurze (w świeżo przygotowanej i zimnej). Wkładaj do gorącego oleju. Następnie usmaż krewetki. Wszystko osącz na ręczniku papierowym. W miseczce wymieszaj sos sojowy i słodki sos chilli. Podawaj do jarzyn i krewetek.
Polenta z warzywami
Sposób przygotowania
1. W osolonej wodzie ugotuj kaszkę kukurydzianą, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i starty na tarce parmezan. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Cukinie i bakłażan pokrój w plasterki.
2. Dodaj do cebuli wraz z posiekanymi paprykami. Przypraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryką w proszku, tymiankiem. Dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż. Dodaj pokrojony w ósemki pomidor. Podawaj z polentą i bazylią.
Sałatka z grzankami i jajkiem
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj, zmiksuj z pestkami, przyprawami, oliwą, papryką, marchewką i cebulą. Masę równo wyłóż i piecz 40 minut w temp. 125°C. Pokrój na trójkąty i piecz jeszcze 10 minut.
2. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj. Dodaj przysmażoną cebulę z grzybami i śmietaną, szczypior i ogórek. Podawaj z ugotowanym groszkiem i jajkami ugotowanymi na półtwardo.
Pomidory faszerowane
Sposób przygotowania
1. Z pomidorów odkrój czubki i wydrąż. Oprósz solą i odstaw. Bakłażan pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Zrumień cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i bakłażan. Duś.
2. Dodaj pomidory i przecier. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i cukrem. Dodaj śmietanę. Ostudź i wymieszaj ze startym na tarce serem żółtym i natką. Z pomidorów odlej sok. Wypełnij farszem i ułóż w brytfannie. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
Bakłażanowe wieżyczki
Sposób przygotowania
1. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i ułóż na sicie. Zdejmij, odciśnij nadmiar wody. Ułóż na grillu elektrycznym lub na patelni do grillowania. Zrumień z obu stron.
2. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Połóż na chwilę na grillu. Fetę pokrój w kostkę. Ułóż wieżyczki z bakłażana, pomidorów, fety i mozzarelli. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Polej oliwą czosnkową.