Dania, które zaskoczą cię smakiem
Nudzi cię powtarzanie tych samych potraw? Przedstawiamy proste, niecodzienne przepisy na smaczne posiłki!

Muffiny serowe z szynką
Składniki
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- oregano
- chilli
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- łyżka posiekanego szczypiorku
- natka pietruszki
- marchewka
- 15 dag sera żółtego
- olej do smażenia
- cebula
- 10 dag szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- ser żółty do posypania
- 2 awokado
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa
- 2 łyżki twarogu
Sposób przygotowania
1. Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sól, pieprz, oregano i chilli. Do drugiej wbij jajka, roztrzep. Wlej mleko i olej. Dodaj posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, startą na tarce marchewkę i ser żółty. Dodaj mąkę z przyprawami, wymieszaj widelcem. Zrumień posiekaną cebulę i szynkę. Ostudź, dodaj do ciasta. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą wypełnij ciastem. 2. Paprykę pokrój i włóż do babeczek. Posyp żółtym serem. Piecz 25 minut w temp. 190°C. Awokado pokrój, skrop sokiem, posyp twarogiem.

Pieczone ziemniaczki
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- opakowanie serka topionego paprykowego
- 20 dag boczku
- sól
- pieprz
- curry
- kilka łyżek zielonego groszku
- olej do smażenia
- szczypior
- kilka łyżek śmietany
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, przekrój wzdłuż na duże plastry. Osusz i wrzucaj na gorący olej, smażąc ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Serek topiony wymieszaj z curry, posmaruj nim plastry ziemniaków. Posyp boczkiem i zielonym groszkiem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorem, podawaj ze śmietaną.

Krewetki i jarzyny w tempurze
Składniki
- 20 dużych krewetek
- 2 cukinie
- 1/2 bakłażana
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- kilka kostek lodu
- olej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli
Sposób przygotowania
1. Krewetki obierz z pancerzyków, natnij w poprzek i rozciągnij. Cukinie, bakłażan i cebulę pokrój. Wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Wlej nieco zimnej wody i dodaj lód. Cały czas mieszając, dolewaj wodę do mąki, by powstało ciasto o konsystencji śmietany. 2. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Warzywa maczaj od razu w tempurze (w świeżo przygotowanej i zimnej). Wkładaj do gorącego oleju. Następnie usmaż krewetki. Wszystko osącz na ręczniku papierowym. W miseczce wymieszaj sos sojowy i słodki sos chilli. Podawaj do jarzyn i krewetek.

Polenta z warzywami
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
- sól
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego na tarce parmezanu
- pieprz
- oliwa
- cebula
- 2 cukinie
- bakłażan
- 2 czerwone papryki
- ostra i wędzona papryka w proszku
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- pomidor
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania
1. W osolonej wodzie ugotuj kaszkę kukurydzianą, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj masło i starty na tarce parmezan. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Cukinie i bakłażan pokrój w plasterki. 2. Dodaj do cebuli wraz z posiekanymi paprykami. Przypraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryką w proszku, tymiankiem. Dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż. Dodaj pokrojony w ósemki pomidor. Podawaj z polentą i bazylią.

Sałatka z grzankami i jajkiem
Składniki
- grzanki
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- mielona kolendra
- papryka w proszku
- oregano
- 2 łyżki oliwy
- czerwona papryka
- marchewka
- czerwona cebula
- sałatka
- 5 ziemniaków
- olej
- cebula
- 15 dag grzybów
- kilka pieczarek
- 3 łyżki śmietany 30 proc.
- sól
- pieprz
- łyżka szczypiorku
- ogórek kiszony
- szklanka groszku
- 4 jajka
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj, zmiksuj z pestkami, przyprawami, oliwą, papryką, marchewką i cebulą. Masę równo wyłóż i piecz 40 minut w temp. 125°C. Pokrój na trójkąty i piecz jeszcze 10 minut. 2. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj. Dodaj przysmażoną cebulę z grzybami i śmietaną, szczypior i ogórek. Podawaj z ugotowanym groszkiem i jajkami ugotowanymi na półtwardo.

Pomidory faszerowane
Składniki
- 8 pomidorów
- sól
- bakłażan
- kilka pieczarek
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pomidorów krojonych z puszki
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- pieprz
- tymianek
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- łyżeczka cukru
- łyżka śmietany 18 proc.
- 10 dag sera żółtego
- łyżka posiekanej natki
Sposób przygotowania
1. Z pomidorów odkrój czubki i wydrąż. Oprósz solą i odstaw. Bakłażan pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Zrumień cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i bakłażan. Duś. 2. Dodaj pomidory i przecier. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i cukrem. Dodaj śmietanę. Ostudź i wymieszaj ze startym na tarce serem żółtym i natką. Z pomidorów odlej sok. Wypełnij farszem i ułóż w brytfannie. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Bakłażanowe wieżyczki
Składniki
- 1-2 bakłażany
- sól
- 4 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- 10 dag fety
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa czosnkowa
Sposób przygotowania
1. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i ułóż na sicie. Zdejmij, odciśnij nadmiar wody. Ułóż na grillu elektrycznym lub na patelni do grillowania. Zrumień z obu stron. 2. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Połóż na chwilę na grillu. Fetę pokrój w kostkę. Ułóż wieżyczki z bakłażana, pomidorów, fety i mozzarelli. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Polej oliwą czosnkową.